Tuinstad-Staalwijk: Klimaattransitie niet haalbaar

Tuinstad-Staalwijk: Klimaattransitie niet haalbaar

Energietransitie

Uit de nieuwsbrief van maart van Tuistadwijk en Staalwijk. Het wijkgesprek tussen de gemeente en bewoners van Tuinstad-Staalwijk op 10 november 2021 heeft ‘aanvechtbare  inzichten’ opgeleverd. De ‘Transitie Visie Warmte’ met het plan om Leiden binnen 20-30 jaar los te koppelen van aardgasleidingen en die vervolgens te verwijderen is niet haalbaar. De gemeente verwacht dat het aanbod van water van 65-70⁰ C en een energielabel C voldoende is om woningen van 90 jaar voldoende warmte te bieden, maar daartegen zijn zeer kritische reacties geleverd uit de Merenwijk en Houtmarkt. 
De aansluiting op WarmtelinQ met restwarmte uit Rotterdam komt er niet. Nieuwe ontwikkelingen (warmtepompen, hybride pompen en waterstof CV installaties) ontbreken volledig. Woningen met beschermd stadsgezicht mogen formeel zonnepanelen plaatsen, maar de vele afwijzingen laten zien dat de praktijk anders is. Bovendien blijken de hoogspanningsleidingen niet bestand tegen de door vele zonnepanelen opgewekte elektriciteit. Over wijkbatterijen is nog niet nagedacht. 
De gemeente adviseert bewoners om een energiecoach in de arm te nemen en een lening af te sluiten om de isolatiekosten te financieren (€ 20.000-30.000 per woning).
Kortom, er is reden genoeg om kritisch na te denken over de huidige plannen. Er gaan thans stemmen op om deze plannen middels een referendum aan de hele Leidse bevolking voor te leggen, zodat dit resulteert in een beter meerjarenplan over energietransitie. 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *