Bewonersbelangen: De NIMBY is dood, leve de ROHAC

Bewonersbelangen: De NIMBY is dood, leve de ROHAC

Uit een voorpublicatie van het essay van Frans Soeterbroek ‘verdichten met bewoners’.

Dit is exact wat op dit moment in Leiden aan de hand is, en niet alleen aangaande de energietransitie. Het zijn niet de belangen van de bewoners die gediend worden.

Het is een van de spannendste vragen in bestuurlijk en bouwend Nederland: hoe om te gaan met verzet van de NIMBY (‘Not in My Back Yard’) tegen al die grote opgaven en transities. De verleiding voor overheden is groot om te vervallen in een regenteske mentaliteit van bewoners de pas afsnijden via tactisch spel: informatie en alternatieven achterhouden, overdreven volumineuze plannen presenteren zodat er wat concessies kunnen worden gedaan , afkopen van weerstand, verdeel en heers spelen.

Een groot misverstand is dat bewoners geconfronteerd met plannen die in hun leefomgeving landen zouden blijven hangen in tegenargumenten of alleen maar een simpel nee. Wanneer bewoners bij elkaar komen vanuit weerstand tegen die plannen blijken de gecombineerde ervaring, intelligentie en nuances meestal van een hoog niveau te zijn. En de burgers van dit land willen zich meestal ook niet laten opsluiten in het NIMBY-frame. 

Dus overheid: ‘Respect Our Habitat and Communities’. ROHAC 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *