Feiten

Facts en figures over de Merenwijk

De Merenwijk in cijfers.

Woningen

De Merenwijk telt ca. 6.000 woningen.

Kosten

Een woningisolatie gaat flink ik de kosten lopen. Het kan oplopen van €50.000 tot maximaal wel €100.000.
Gemiddelde woningwaarde: 270.000 euro
Bewoners verdienen € 27.000 per jaar
Huizen dateren uit begin jaren ’70

Samenstelling Merenwijk

Een deel van de huizen is aangepast aan milieueisen, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, extra beglazing en spouwmuren isolatie.

Historie

De Merenwijk is gebouwd in de Broek- en Simontjespolder, die tot 1966 bij de gemeente Oegstgeest hoorde en in dat jaar grotendeels werd geannexeerd door Leiden. Het eerste deel van de wijk werd opgeleverd in 1971.

Winkelcentrum

Er is onder andere een overdekt winkelcentrum, genaamd De Kopermolen, een oecumenische kerk, een dependance van de openbare bibliotheek en een gezondheidscentrum gevestigd.

Nederlandse meren

De wijk kenmerkt zich door de in de jaren 1970 en 1980 veel toegepaste bloemkoolstructuur. Er zijn twee invalswegen vanuit de stad, de Gooimeerlaan en de IJsselmeerlaan, die uitkomen op een ringweg, die de naam van diverse Nederlandse meren draagt.

Autoluwe woonerven

De woningen zijn gegroepeerd langs autoluwe woonerven en doodlopende straten en pleinen, die kleine subwijkjes vormen. Deze wijkjes zijn niet of nauwelijks door wegen met elkaar verbonden en hebben slechts een of twee toegangen vanaf de ringweg.

Kinderboerderij

In het hart van de wijk ligt Park Merenwijk met een kinderboerderij. Aan de rand daarvan staat het wijkcentrum, waar vrijwel alle voorzieningen zijn geconcentreerd.

Straatnamen

De woningtypen kunnen per buurt sterk verschillen. Ter onderscheiding eindigen de straatnamen in elke buurt op een vast achtervoegsel, bijvoorbeeld tuinbloem of werf.