Quatt: startup in transitie

Quatt: startup in transitie

Het gedrag van consumenten in een energietransitie is niet altijd puur rationeel. Maar dat kan ook niet in een wereld vol onzekerheden, onduidelijkheden en onzichtbare grote belangen. Hieronder een persoonlijk verhaal met afwegingen die hebben geleid tot aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp.

We schijven april 2022. Rond deze tijd is onze grote verbouwing ongeveer afgerond. Wij hebben onze complete begane grond gestript (o.a. ontdaan van schrootjes, plavuizen en bielzen) de vloer voorzien van vloerverwarming, wat “verouderingsverbeteringen” aangebracht en veel is wit gemaakt.

Het hele huis was al redelijk voorzien van isolatie maar daar waren we zo vroeg mee dat we eigenlijk al last hebben van de remmende voorsprong. Omdat ik me al een tijdje bezig houd met het wel en wee van TegenGas Merenwijk verdiep ik me redelijk in wat er aan verduurzaming van woningen mogelijk is. Desalniettemin weet ik eigenlijk  ook niet wat nou verstandige volgende stappen zijn die je kunt zetten. Ondertussen is Rusland Oekraïne binnengetrokken en zijn de energie- en zeker de gasprijzen omhoog geschoten. Omdat ik door allerlei betrokkenen op de hoogte gehouden wordt van het wel en wee in de warmtepompen markt weet ik dat de capaciteit (en de kwaliteit) van de warmtepompen branche zeer beperkt is en wordt mijn aandacht getrokken door een disruptieve speler genaamd Quatt. Het disruptieve zit volgens hen in de A.I. (lees software) waarmee zij continu je warmtepomp op afstand optimaliseren maar volgens mij vooral in het feit dat zij de installatiebranche volkomen overslaan.

1 miljoen Quatts in 2030

Je koopt dus gewoon bij Quatt een warmtepomp en zij komen hem ook bij je plaatsen. Voorts hebben ze twee smaken: een capaciteit van 4,5 of 9 KW, als je 9 KW wilt krijg je er gewoon twee. Voorts zijn ze erg ambitieus, ze willen in 2030 1 miljoen warmtepompen geplaatst hebben…

Ze beloven dat ze voor € 1600 (inclusief subsidie) een warmtepomp bij je komen installeren, je moet wel inschrijven en € 100 euro aanbetalen. Ik besluit om in te springen. Ik doe dat omdat ik als (ex)ondernemer gecharmeerd ben door de brutaliteit van deze club, de prijs me aanstaat maar ook de belofte om later eenvoudig “all-electric” te kunnen gaan door domweg nog zo’n warmtepomp aan te schaffen en te laten stapelen. Ook koude wordt nog als optie in het verschiet gesteld. Ik betaal de €100 aan. Er wordt gesteld dat je op ieder moment die inschrijving kunt annuleren, maar ja dan moet Quatt natuurlijk nog wel bestaan en in staat zijn dat terug te betalen…Op dat moment is er nog geen één Quatt-warmtepomp (geïnstalleerd). Als je een beetje “rondbrowst” kom je allerlei verhalen tegen van mensen die grote twijfels hebben bij de levensvatbaarheid van zo’n bedrijfje en de techniek die ze denken te gaan toepassen. Mijn twijfels zitten vooral in de beschikbaarheid van goed opgeleide monteurs want ik weet inmiddels dat de installatiebranche met grote tekorten aan goed opgeleide mensen kampt. Ik wordt natuurlijk hartelijk bedankt voor het vertrouwen en krijg direct uitgebreide instructies om aan de hand van foto’s en video’s te laten zien waar de warmtepomp kan of moet worden geïnstalleerd. Daarna begint het wachten. Ondertussen komt de overheid met een prijsplafond hetgeen ook onzekerheid met zich mee brengt over de zinvolheid van deze exercitie.

Nadat we zijn voorzien van vloerverwarming leek het zinvol om ook eens te testen of het terugbrengen van onze cv watertemperatuur naar 45 graden zou werken, dat bleek redelijk te gaan en stemde hoopvol voor de toekomst. 

Begin oktober(2022) komt het bericht dat de eerste Quatts zijn geplaatst.

In maart komt het bericht dat de Quatt helaas toch flink wat duurder moet worden, nl €550 de totaalprijs komt daarmee op €2150 (inclusief subsidie) Naar mijn idee is dit nog steeds een bijzonder laag bedrag in de markt dus ik laat de inschrijving doorlopen.

Onze fantastische maar heel oude AEG modulerende thermostaat begeeft het uiteindelijk en we schaffen een TADO aan om op de toekomst voorbereid te zijn. Laat die nou niet compatibel te zijn met de Quatt… Er wordt wel hard aan gewerkt wordt ons verteld. Gelukkig blijkt dat dat ook vlak voor de plaatsing is geregeld

In mei 2023 volgt het bericht dat Quatt inmiddels meer dan 1000 warmtepompen heeft geplaatst en daarmee de grootste installateur van warmtepompen is geworden in Nederland. (In augustus berichten ze er 2500 geplaatst te hebben.)

Het lijkt er echt van te komen

Half juni wordt ik verzocht een gesprek in te plannen i.v.m. de plaatsing van onze Quatt en dat vind inderdaad begin juli plaats. Zoals we verwachten bleek in het gesprek een vrij eenvoudige plaatsing te zijn. De beloofde koude levering wordt uitgesteld. Dat lijkt ons een verstandige beslissing bij de hectische groei die Quatt op dit moment meemaakt.  Alles wordt aan de hand van onze foto’s en Google opnames doorgenomen en na betaling van de hoofdsom (dus inclusief het subsidiebedrag) wordt de plaatsing ingepland op 31 juli.

Op die datum verschijnen inderdaad ’s ochtend vroeg twee keurige Tsjechische monteurs en begin van de middag staat onze warmtepomp kant en klaar gemonteerd en softwarematig aangesloten te Glimmen en kan hij wachten op de koude zodat hij voor hij voor ons aan de slag kan om de 7 jaar terugverdientijd die hij denkt nodig te hebben waar gaat maken.

 Inmiddels denk ik dat het niet eens zo’n stomme zet is. Ik blijf nog steeds wel geloven in de mogelijkheid van (klein-)collectieve warmteoplossingen in de Merenwijk en wil me daar nog steeds wel voor inzetten maar ben er ook van overtuigd dat dat zijn tijd nodig heeft. Op deze manier lever ik een, voor mij wezenlijke, reductie in aardgasgebruik en dus ook een cO2 reductie en heb ik de tijd om op een rustige manier aan een verdere energietransitie te werken en te wennen.

Wijsheid en energiecoach

Omdat wij ook de wijsheid niet in pacht heb hebben we bij DEM gevraagd om een gesprek met een energiecoach om gewoon eens te sparren over de mogelijke vervolgstappen. Dat leidde tot een meer dan aangenaam gesprek over onze situatie.

Een van de vragen die bij mij leefde was dat ik het een beetje idioot vond om naast een (hybride) warmtepomp een warmtepomp boiler aan te schaffen. Je zou toch ook gewoon een boiler moeten kunnen voeden met de een bestaande hybride warmtepomp???

In deze overtuiging werd ik gelukkig bevestigd door onze energiecoach die precies die constructie heeft aangebracht. Echter als je dat soort dingen wilt aanleggen heb je zelf de kennis van de techniek nodig. De leveranciers van deze spullen trekken direct hun garanties in als je soortgelijke constructies bedenkt en eigenlijk zijn er ook geen mensen te vinden die dat voor je willen aansluiten en voor je werkend krijgen. In het geval van Quatt, die op afstand met software de werking van jouw warmtepomp bepalen wordt dat een heel moeilijk verhaal natuurlijk en is het ook wel begrijpelijk.

Conclusie

Conclusie is dan dus dat op termijn een warmtepompboiler een goede manier wordt om in ons warm water te voorzien. Voorlopig doen we dat nog even via onze cv-ketel. Een ander aardig inzicht was dat onze coach eigenlijk verwacht dat deze warmtepomp het al bijna mogelijk zou maken om “all-electric” te gaan. Zijn verwachting is dat we  echt maar enkele dagen zouden meemaken dat onze warmtepomp het niet aan zou kunnen en in die gevallen zouden we met een beetje bij verwarmen de boel moeten kunnen redden. Een aanlokkelijk perspectief. Het aardgas vastrecht is zo’n € 200 per jaar. We gaan het maar eerst eens een jaartje (of twee) aankijken. We hopen dat daarna er ook wat uitgebreidere informatie (en testen) over warmtepompboilers voorhanden komt.

Ondertussen heeft Quatt er keurig voor gezorgd dat het subsidiebedrag weer op onze rekening staat. Quatt lijkt zijn zaakjes dus keurig op orde te hebben en dat is knap voor een bedrijf dat zo’n 35 m/v per maand extra in dienst neemt en zo onstuimig groeit. Chapeau wat ons betreft.

Uiteraard krijgt dit blogje een vervolg als het kouder wordt en de resultaten zichtbaar worden.

Oscar Gennissen, “Merenwijker” en voorzitter TegenGas 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *